måndag 4 april 2011
Global vote, World's children's prize
I dag har klassen börjat jobba med Global Vote.
Jag har klippt ut följande information om detta från deras hemsida:
"Världens största rättighetsutbildning World’s Children’s Prize, som har som mål att bidra till en mer medmänsklig värld, är världens största årliga utbildning för unga om barnets rättigheter, demokrati, miljön och global vänskap.
Mer än 53 500 skolor med 24 miljoner elever i 101 länder är anslutna. 1 610 av skolorna är svenska. De deltagande barnen får framtidstro och möjlighet att kräva att deras rättigheter respekteras. I världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestigefyllda pris för sina unika insatser för barnets rättigheter. Senast röstade 7,1 miljoner barn. De två kandidater som inte får flest röster får barnens hederspris.
Pristagare och förebilder
Sedan starten av World’s Children’s Prize år 2000, har nära 30 pristagare utsetts och har blivit inspiration och förebilder för barn över hela världen. Prispengarna har hjälp till att ge några av världens mest utsatta barn ett bättre liv.
World’s Children’s Prize genomförs i samarbete med mer än 50 000 lärare, samt nära 500 organisationer, utbildningsdepartement och medieprojekt för unga. Genom World’s Children’s Prize nås hundratals miljoner personer genom medier årligen med information om kränkningar av barnets rättigheter.
Miljoner utsatta barn deltar
Bland de barn som lär sig om sina rättigheter och demokrati genom World’s Children’s Prize finns miljontals barn som själva fått sina rättigheter kränkta. Bland dem finns före detta barnsoldater, skuldslavar och gatubarn, barn som förlorat sina föräldrar i aids, i folkmord eller i tsunamin och barn som lever i diktaturer. Många av dem visste tidigare inte om att barnets rättigheter fanns. Pristidningen Globen görs liksom webben worldschildrensprize.org på 10-talet språk och läses av alla deltagande barn jorden runt. Tidningen smugglas även in till byar i diktaturens Burma där barnen lär sig om sina rättigheter och arrangerar sin egen demokratiska omröstning.
Har 90-konto
World’s Children’s Prize har ett så kallat 90-konto, vilket endast de ideella föreninger, stiftelser och trossamfund kan få som har granskats och godkänts som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll, SFI. SFI bevakar givarnas intressen och kontrollerar att de insamlade medlen används på rätt sätt."
För klassens del innebär det att de kommer att jobba med de tre nominerade pristagarna och vad de har gjort. Till sin hjälp har alla fått en tidning att läsa i.
Nästa fredag, den 15/4 kommer alla att få rösta.
tisdag 29 mars 2011
Muskler
I dag har vi tittar mer på våra muskler.
Vi har testat vem som kan sitta längst med benen i 90 grader (stolen).
Ben darrade, kompisar peppade, svetten pärlade och det smärtade. Den som härdade ut längst satt i 5.32 minuter! Bra jobbat!
Sen bröt vi arm mot varandra. Redan i går avslöjade jag att det finns vissa saker som man inte kan påverka som gör att man är bättre eller sämre på armbrytning. Turneringen hanns inte färdig så vi fortsätter på torsdag.
Tiden
I går hade vi en härlig diskussion!
Är det sommartid i hela världen?
Har alla sommartid?
Varför har vi sommartid?
Varför har inte hela världen samma tid?
Vad är världstid?
Vem har uppfunnit tiden?
Och där blev det jobbigt...
Kängurumatte!
Vi har fortsatt jobba med Känguruuppgifterna. De har jobbat med dem i grupper om tre eller två och löst dem igen. I dag tittade vi också på lösningarna gemensamt.
De har diskuterat, argumenterat och resonerat sig fram till olika lösningar. En del uppgifter var helt plötsligt väldigt enkla!
måndag 28 mars 2011
torsdag 24 mars 2011
Life is life! Nu har vi fått jobb!
I går var det dags att dela ut jobb! Jag har valt de 30 vanligaste yrken enligt scb. De var väldigt nyfikna över vilka som var de vanligaste jobben.
De fick dra en lapp med ett yrke och sedan diskuterade vi vad man har för arbetsuppgifter inom de olika yrkena.
De fick gå in på scb och se på lönestatistiken över sitt jobb och sedan kom diskussionen igång!
- Varför tjänar män mer än kvinnor?
- Tjänar man mer ju länge man har jobbat?
- Jag jobbar på kommunen och har lunch mellan 11 och 14!
Den första skilsmässan blev ett faktum. Men rätt snart upptäckte de att det är väldigt dyrt att skiljas. Men att försöka samarbeta och hitta varandra på nytt var inte en lösning.
I morse fick jag veta att en tänker hyra ut sin källare, 2 lägenheter går det att få in, och på så vis få in 20 000 till i månaden.
- Men är det före eller efter skatt undrade jag
- Jag kör det svart!
Spännande fortsättning följer!
måndag 21 mars 2011
torsdag 17 mars 2011
Är det gott?
I går diskuterade vi i fall det såg gott ut eller inte. Jag tycker inte att det ser speciellt gott ut och några höll med mig. Andra tyckte att det såg riktigt gott ut och försökte övertyga oss andra.
Vad säger ni? Ser detta gott ut?
Kängurumatte!
Morgonen började med matte. I dag var vi med i Kängurutävlingen. Det är ungefär 6 miljoner elever i omkring 40 länder som arbetar med Kängurun. Eleverna har 60 minuter på sig för att lösa problemen och det är mycket svårt att få alla rätt.
Jag har hämtat fakta om tävlingen från: http://ncm.gu.se
Vad är Kängurun - Matematikens Hopp?
Kangourou sans Frontières är en internationell rörelse som årligen genomför en matematiktävling med inriktning på alla elever, det är alltså inte en elittävling. År 2010 deltog ca 5,8 miljoner elever i 40 länder. Verksamheten startade i Frankrike 1994, med 500 000 deltagare. Året därpå deltog 7 länder. Sverige deltog första gången 1999, med klassen Benjamin. Kängurun - Matematikens hopp har initierats i Sverige av SKM, Svenska kommittén för matematikutbildning. Den genomförs i samarbete med NCM, Nationellt Centrum för Matematikutbildning och med stöd av Skolverket.
Avsikten med Kängurun är att stimulera intresset för matematik genom bra problem som är tänkta att väcka nyfikenhet och lust att lära matematik. I mars genomförs tävlingen, då årets problem presenteras. Det finns många elever som tycker att det är roligt att tävla och det finns mycket duktiga elever som sällan får visa vad de egentligen kan som här har en chans att visa det. Tävlingen är också ett sätt att göra något särskilt i samband med matematik, en möjlighet att uppmärksamma matematikämnet. Men tävlingsdelen är endast en del av helheten. Tanken är att problemen sen ska utgöra underlag för många intressanta lektioner.
Problemurvalet är inte gjort så att det finns någon koppling till kravnivåer eller så att Kängurun ska spegla vad elever i olika åldrar borde kunna. Det är alltså inte ett prov utan ett utbud av intressanta problem för vidare arbete.
För närvarande finns klasserna:
Milou för förskoleklass till åk 2
Ecolier för åk 3 - 4
Benjamin åk 5 - 7
Cadet åk 8 - 9, gymnasiets kurs A
Junior gymnasiets kurs B och C
Student gymnasiets kurs D och E
Vad tyckte klassen då? De tyckte att det var roliga problem men klurigt. Vissa var riktigt kluriga!
Vi kommer att arbeta vidare med problemen och tillsammans försöka lösa alla uppgifter.
tisdag 15 mars 2011
Vårteckensutmaning 2011
Vi har hoppat på Viveka Guldas vårteckensutmaning! Under veckan samlar man på sig vårtecken och varje måndag publicerar vi de som barnen vill ha med.
Parallellt med att de jobbade med kroppen var de ute och tog bilder.
Begränsningsarea
I dag har vi räknat på en tvättsvamps begränsningsarea.
Hur stor är den?
Hur kan man dela tvättsvampen så att begränsningsarean blir så liten som möjligt?
Hur kan man dela den så att den blir så stor som möjligt?
I morse jobbade vi också vidare med att mäta area och volym med hjälp av duploklossar, räknade på hastighet med hjälp av radiostyrdbil och med tågbana.
måndag 14 mars 2011
Ideér
Jag har fått en kommentar om man får lov att låna idéer från bloggen. Givetvis får man det!
En idé leder till en idés om leder till en ny ide´!
Diskussioner
I dag har vi diskuterat mycket!
Jordbävningen och tsunamin i Japan pratade vi mycket om i morse. Hur fort en tsunami färdas, hur stor vågen är, vilka krafter, förödelsen, kärnkraften osv.
På eftermiddagen handlade diskussionerna om kroppen. Varför gör det bara ont i bland? Kan muskler gå i sönder? Varför är inte alla benen lika runda?
Vårt stora arbete om kroppen börjar på allvar den här veckan. Egentligen skulle vi ha tittat på en film om huden men lampan i projektorn fungerar inte. Kan vi redan ha slitit ut den? Förhoppningsvis får vi en ny lampa i veckan och kan då se på filmen!
Nästa måndag ska vi hoppa på Vivekas vårteckensutmaning. Vi kommer under veckan att samla vårtecken och publicera dem här på måndag. För våren är på väg, i helgen såg jag ett par tranor!
torsdag 10 mars 2011
Hur snabba är bilarna?
Området vi jobbar med just nu handlar om mätning. Area, volym, sträckor och tid har vi räknat på. I dag plockade jag med mig duplo, briotåg och två bilar en radiostyrd och en vanlig.
De har byggt med duplon och räknat ut arean och volymen.
En annan uppgift var att mäta ut en sträcka och sedan köra med den radiostyrda bilen och ta tiden. Hur fort kör bilen? Hur många kilometer i timmen blir det?
Likadant fick de göra med den vanliga bilen. Hur snabb är den egentligen?
Ungefär samma blev det med tåget och tågbanan. Tyvärr hade jag tagit med mig fel batterier till batteriloket. Nästa vecka jobbar vi vidare med detta och då ska jag ha rätt batterier med mig!
Egentligen skulle vi avsluta arbetsområdet nästa vecka men det kommer vi inte att hinna.
På torsdag i nästa vecka är det dags för Kängurutävlingen! Vi har lite då och då räknat med frågor från tidigare prov och en del har varit riktigt kluriga!
Cafe´
Under Öppet Hus dagarna driver klassen ett cafe'. Affärerna har gått strålande och kön var lång under tiorasten i dag. Kakorna sålde slut men lugn! Några stack i väg och handlade mer ägg, smör och socker så nu finns det kladdkakemuffins och kolakakor att köpa i morgon för er som kommer hit.
De har hittills tjänat runt 1 500 kronor på sitt cafe'.
Människans utveckling
Vi har tittat på en serie om hur människan har utvecklats. Filmerna har visat hur människan har spridit sig, utvecklats, hur förmågor har upptäckts osv. I dag såg vi hur det kan ha gått till när vargen blev ett husdjur.
Den ena whiteboarden är full med anteckningar som vi ska diskutera vidare nästa vecka!
Har vi råd?
Sista timme på onsdagar är det äntligen dags för "Life is life"!
-Vilken soffa är smart att köpa?
-Har vi verkligen råd?
-Men tänk om vi får barn? Då får ju inte alla plats i soffan. Dessutom matchar den inte resten av inredningen!
-Men kan köket verkligen vara så här litet? Får vi plats?
-Den här soffan är bra och dessutom är det extrapris just nu.
Träning pågår!
De allra flesta har börjat träna.
Några har kanske för många gubbar. Andra behöver jobba mer med ljuset .Vilken musik passar till?
onsdag 9 februari 2011
Snart klart!
Nu är de flesta klara med alla kulisser och all rekvisita. Manusen ligger färdiga.
Efter lovet börjar vi träna!
Life is life
Vi är sambo!
Vem är min fru? Min man?
Per, ensamstående.
Varje onsdags eftermiddag kommer vi att jobba med "Life is life". I dag har vi bildat familjekonstellationer. De är gifta, sambo, ensamstående, partner och kombo. De har slumpat sig till om de har lägenhet eller villa, hur många kvadratmeter och hur mycket pengar de har att inreda för. Hos ett par knakar det redan i fogarna. De ensamstående klagar över att det är trist att vara ensam och vill ha ett husdjur i alla fall.
Vem är min fru? Min man?
Per, ensamstående.
Varje onsdags eftermiddag kommer vi att jobba med "Life is life". I dag har vi bildat familjekonstellationer. De är gifta, sambo, ensamstående, partner och kombo. De har slumpat sig till om de har lägenhet eller villa, hur många kvadratmeter och hur mycket pengar de har att inreda för. Hos ett par knakar det redan i fogarna. De ensamstående klagar över att det är trist att vara ensam och vill ha ett husdjur i alla fall.
Den första uppgiften är att inreda boendet skalenligt och inom budgeten.
Vem vet vad som händer framöver? Life is life!
tisdag 8 februari 2011
torsdag 3 februari 2011
Hur fungerar det?
Nu vet jag hur ljuset ändrar färg!
Ljusen är uppbyggda kring fiberoptik. Längs veken löper en optisk sensor som känner av ljuslågan från veken. Sensorn aktiverar tre glödlampor som finns i botten av ljusen och som ger ljusen dess färgskiftning. Färgskiftningen upphör när ljuset blåses ut – för att aktiveras så fort ljuset tänds igen.
Gymnastik på Fågelskolan 2
Vissa hade gjort det här förut!
Tack till Petter som lagt ut filmerna!
Gymnastik på Fågelskolan
I går hoppades det på idrotten! Riktigt kul!
Rast
Efter mattediagnos var det dags för en välbehövlig rast!
På matten kommer vi att börja jobba med mätning, area, omkrets, volym, tid och sambandet mellan tid, sträcka och hastighet.
Hur fungerar det?
I morse tände vi ljuset och såg hur det skiftade färg, blått, grönt, rött gult..
Hur kan det skifta färg?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)